Barion Pixel
home
cart
Kosár
Termékek
Menü
menuEszközök & kellékanyagok
Kezdőoldal
TESZT

TESZT

6 tipp a megfelelő címkenyomtató kiválasztásához

A tekercses címkenyomtatók hatékonyabb, gyorsabb és költségkímélőbb megoldást nyújtanak az irodai tintasugaras nyomtatókhoz és lézerprinterekhez képest az öntapadó papír vagy műanyag etikett címkék nyomtatásra során. A címkenyomtató működése eltér a hagyományos nyomtatóktól, az öntapadó etikett címke feltekercselt formában kerül megnyomtatásra, ami történhet egyesével vagy nagy mennyiségben is.

 

1. Válasszuk ki a megfelelő címkenyomtatási technológiát

Ha öntapadó etikett címkét szeretnénk nyomtatni, akkor kiemelkedő fontosságú az alkalmazni kívánt technológia kiválasztása. Az eljárás ugyanis nagyban befolyásolja a költségeket, a felhasználható alapanyagokat és a végeredmény minőségét.

A direkt termál nyomtatási technológia akkor ajánlott, ha a nyomtatandó etikett címke életciklusa csak néhány hónapig tart és nincsenek magas minőségi követelmények. A direkt termál vonalkód nyomtatók használatához nem szükséges festékszalag, azonban a hőnyomtatással készült etikettek hőre, fényre idővel elfakulhatnak és olvashatatlanná válhatnak.

A termál-transzfer nyomtatás akkor javasolt, ha elvárásunk a papír alapanyagú vagy időtálló, vegyszerálló vagy kültéri használatra szánt etikett címkék készítése. Ebben az esetben szükség van a címke alapanyagával kompatibilis festékszalagra, ami növeli a nyomtatási költségeket, de egyben hosszú távon garantálja a nyomtatott etikett címke olvashatóságát és eltarthatóságát.

A színes tintasugaras nyomtatókat akkor ajánljuk, ha nyomdai minőségre és szín nyomtatásra van szükségünk. Míg a direkt-termál és termál-transzfer nyomtatás csak egyszínű nyomtatásra ad lehetőséget, a tintasugaras nyomtatók esetében fotórealisztikus nyomatképek is létrehozhatók.
 

2. Határozzuk meg a napi címkenyomtatási mennyiséget

A címkenyomtatási költségek tervezése és a megfelelő eszköz kiválasztása során elengedhetetlen a napi etikett címke nyomtatási mennyiség ismerete. A belépő szintű asztali címkenyomtatók napi 1-3000 etikett címke nyomtatására alkalmas, azonban esetenként túlterhetőek. A közepes teljesítményű nyomtatók 5-10.000 címkére vannak kalibrálva, míg az ipari készülékek akár a hét minden napján folyamatos műszakban is használhatóak. Ha a napi címkenyomtatási igény túlságosan alábecsüljük, vagy túlterheljük rendszeresen a készüléket, akkor az az eszköz meghibásodásához vezethet és kritikus esetben a termelés leállásához is. A megfelelő kapacitású címkenyomtató kiválasztása növeli az élettartamot és hosszú távon költségmegtakarítást eredményez.
 

3. Válasszuk ki a megfelelő eikett címke méretet

A megfelelő címkenyomtató kiválasztásánál szükséges megfontolni, hogy maximum milyen széles etikett címkéket szeretne nyomtatni. A legtöbb tekercses címkenyomtató maximálisan 104 mm szélességű etikettet tud megnyomtatni, de létezik ennél keskenyebb és szélesebb nyomtatásra alkalmas típus is. A nagyobb szélességű etikett címkék nyomtatására gyártott nyomtatók ára jelentősen magasabb, így csak akkor célszerű ilyet választani, ha elengedhetetlenül szükséges. A jól megválasztott címkeméret nem csak az eszköz vásárlásnál számít, hanem hosszútávon a kellékanyagok költségen - etikett címke, festékszalag - is sokat lehet optimalizálni.
 

4. Gondoljuk milyen betűméretet szeretnénk nyomtatni

A címkenyomtatás minősége általában a DPI felbontásban határozható meg. A nyomtatófejek felbontása 203, 300, 400 és 600 dpi lehet. Az 203 dpi-s címkenyomtatók a legelterjedtebbek, mivel még normál betűméretnél is (minimum 5-6 pontos) olvasható eredményt biztosítanak. Ha kisebb betűméretre vagy részletes grafikára van szükség, a 300 dpi-s vagy annál magasabb felbontás ajánlott. Az ennél magasabb felbontást általában csak ipari körülmények között használják.
 

5. Tervezzük meg milyen módon csatlakoztatjuk a címkenyomtatót a számítógéphez

A címkenyomtatók többféle csatlakozási lehetőséggel rendelkezhetnek, például USB-s, soros (RS-232), Ethernet vagy vezetéknélküli kapcsolódási módokkal (Wi-Fi, Bluetooth). Napjainkban már egyre több gyártó vezeti be az újabb modelleknél, hogy utólag is lehessen interfészt bővíteni/cserélni a nyomtatóba, de a már pár éve piacon lévő modelleknél ez általában nem lehetséges, így a beszerzésnél erre külön figyelmet szükséges fordítani.
 

6. Gondoljuk végig milyen címkét fogunk nyomtatni és hogyan

Az áltaunk forgalomba kerülő címkenyomtatókhoz gyártótól függően biztosítunk címketervező szoftvert - pl. Zebra Designer, Golabel, BarTender, stb. Ezzel a címketervező szoftverrel a könnyedén tervezhető és nyomtatható etikett címke, ami szabadon tartalmazhat szöveget, grafikát, vonalkódot, stb. Ha speciális igénye van, mint például az adatbázis nyomtatás (vannak azért kivételek, pl. Godex GoLabel, azonban ez csak Godex címkenyomtatóval kompatibilis), fizetős címke tervező és nyomtató szoftverek is elérhetők az áruházunkban (pl. Zebra Designer Pro, BarTender, Nicelabel, stb.)."

Legutóbb megtekintett termékek